srijeda, 14. siječnja 2015.

Knjige u januaru

Zdravo drage moje.. Ovaj post će da bude drugačiji od ovih do sad. Mnogo volim knjige i hranim se njima, znači "gutam" ih. Inače književnost je moj život. Svaki dan moram bar par stranica da pročitam ( nije uopće važno koja je knjiga). Čitam sve što mi dođe pod ruku. Danas sam odlučila da podijelim s' vama dvije knjige. Jedna je "Imam tvoj broj" - Sofi Kinsela, a druga "Pođi kamo te srce vodi" - Susanna Tamaro. Ako su vam ok ovakvi postovi, komentarišite i ja ću svaki mjesec da vam preporučim 2 - 3 knjige.. i da napišem nešto o njima.

Sofi Kinsela "Imam tvoj broj" - Dobila sam je na čitanje, od jedne prijateljice. Ova knjiga me nekako vodi u neki zanimljiviji svijet, vesela je. Mnogo zanimljiva priča. Poslije nekoliko čaša šampanjca, mlada žena Popi, gubi vjerenički prsten, i tu nastaje ludnica. Ne može da ga pronađe. Da bi nevolja bila veća, ona ostaje i bez mobitela. Sve se to odigralo na dobrotvornoj žurki. I tako hodajući po hotelskom predvorju, u kanti za otpatke pronađe tuđi mobitel. I taj broj ostavlja osoblju hotela, u slučaju pronalaska njenog prstena. Kasnije se saznaje da je vlasnik mobitela biznismen Sem Rokston i on se ne slaže s tim da mob. ostane kod nje. On želi da mu se mobitel vrati i ne dopada mu se što Popi čita sve njegove poruke i upada mu u privatni život. Ona u isto vrijeme pokušava da organizuje sve za svoje vjenčanje. Kasnije pronalazi svoj telefon i izbori se sa porukama koje stižu na Rokstonov i, uz sve to, sakrije od Magnusa i njegovih roditelja da je izgubila prsten. Uglavnom veoma zanimljiva knjiga, puna nekih smiješnih scena i totalno ludih dešavanja. Veoma dobra knjiga za ove tmurne, januarske dane.  "Izgubila sam ga :( Jedino na svetu što nikako nisam smela da izgubim. Svoj verenički prsten. On pripada Magnusovoj porodici već tri pokolenja. A sad, upravo danas kad dolaze njegovi roditelji, izgubila sam ga. Baš danas. Ne paniči, Popi. Razmišljaj pozitivno."

 
Susanna Tamaro "Pođi kamo te srce vodi" - Kupljena je u Crnoj Gori. Mnogo teška knjiga iz razloga sto dotiče svaki osjećaj u ljudskom tijelu. Svaki osjećaj koji se opisuje i sva tuga koja nam je prikazana u ovoj knjizi, mislim da se nalazi u svakom od nas. I svako može da se pronađe u nekim dijelovima. Mnogo volim talijanske spisateljice, Susanna je jedna od njih. Knjiga je u Italiji je postigla veliki uspjeh. Sada već klasik, knjiga koju nazivaju talijanskim Mostovima okruga Madison, neprestano doživljava nova izdanja poput najdragosjenijeg životnog savjeta prenosi se s majki na kćeri. Pisana u formi pisama pretočenih u intimnu ispovijet, ova proza prati tri generacije žena - tihu bol srca, trenutke usamljenosti i očaja, bljeskove izuzetne sreće.

"Jesen je 1992. Mjestašce u blizini Trsta, starica koja predosjeća da je na kraju svog životnog puta. Ona odluči napisati pismo, svoju bolnu životnu priču, unuci u Americi. To je pismo njezina ostavština osobi koju najviše voli, u njemu ogoljava svoj život, sve tuge, strasti, gubitke  zbog predrasuda društva, duboko skrivene obiteljske tajne koje dotad ni sa kim  nije podijelila, priznaje o velikoj životnoj ljubavi."

"Od rođenja sam izrekla samo jednu laž i njome sam uništila tri života", priznaje Olga svojoj unuci u ovoj intimnoj meditaciji, dirljivoj retrospekciji života jedne žene. I sada, na njegovu kraju, ona želi prenijeti unuci ono čemu ju je njezino životno iskustvo bolno podučilo: bez obzira na sve, u životu uvijek moramo skupiti hrabrost da slijedimo svoje srce. Jer najvažnije životno putovanje ono je u središte sebe, u potrazi za izvornim glasom koji čuvamo u sebi.
"... I kad se kasnije pred tobom otvore različiti putevi, a ne znaš kojim poći, nemoj kretati nesumice, nego sjedni i čekaj... nemoj dopustiti da te bilo što omete. Budi mirna, šuti i slušaj svoje srce." 
Dvije totalno različite knjige, dvije vrste tuge.. pomiješana osjećanja.. ma jednostavno divne knjige koje bih vam od srca preporučila da pročitate! Šta vi čitate ovaj mjesec? I voljela bih kada bi mi preporučile neku knjigu, koja se vama veoma dopala? :))
Nema komentara:

Objavi komentar